A hirtelen szívhalál rizikófaktorai

Magyarországon naponta több mint hetven ember veszíti életét hirtelen szívhalál következtében. A tragédia ráadásul nem csak szívbetegeknél, hanem egészségesnek tűnő embereknél is minden előjel nélkül bekövetkezhet. Érdemes tehát tájékozódnunk, hogy melyek a hirtelen szívhalál rizikófaktorai, és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Mit jelent a „hirtelen szívhalál” kifejezés?

A hirtelen szívhalált jellemzően szívritmuszavar okozza, melynek leggyakoribb formája a kamrafibrilláció. Ilyenkor a szív gyors, rendszertelen működése következtében nem képes valódi szívösszehúzódásokat kiváltani, ezért a keringés összeomlik. Azonnali defibrillátor kezelés nélkül a túlélés esélye igen csekély.

A hirtelen szívhalál rizikófaktorai

Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, amelyek hozzájárulhatnak a hirtelen szívhalál kialakulásához.

 • Öröklött keringési rendellenességek, szívproblémák
  Hirtelen szívhalál sajnos már fiatal korban is lesújthat, jellemzően veleszületett szívizombetegségek, és a szívizom jelentős megvastagodása esetén. Figyelmeztető jel, ha a családban már előfordult a keringési rendszer megbetegedése.
 • Dohányzás
  A dohányzás a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legnagyobb kockázati tényezője. A dohányfüstben lévő káros anyagok károsíthatják az artériákat, megemelhetik a vérnyomást és növelhetik a vérrögök kialakulásának kockázatát.
 • Egészségtelen táplálkozás, elhízás
  Az egészségtelen táplálkozás, mint például a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása, növelheti a szívbetegségek kockázatát. Az élelmiszer-feldolgozás során létrejövő transzzsírok károsíthatják az artériákat, ami megnehezítheti a vér áramlását.
 • Mozgásszegény életmód
  A mozgásszegény életmód, mint például a sok ülés vagy állás, növelheti a szívbetegségek kockázatát. A rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, növeli az artériák rugalmasságát és csökkenti a vérnyomást.
 • Élsport
  Nem csak a mozgásszegény életmód, hanem a túlzott igénybevétel is okozhat problémát. Ha a hajszálerek kialakulása nem tudja követni a szív tömegének növekedési ütemét, az érhálózat képtelen megfelelő mennyiségű oxigént biztosítani a megnövekedett szívizomzat számára. Ennek következtében, még ép koszorúérrendszer esetén is kialakulhat életveszélyes ritmuszavar.
  Hirtelen szívhalált a szívizomzat vagy a mellkas traumatikus zúzódása is kiválthatja, például jégkorongozás vagy labdarúgás erőteljes ütközései következtében.
 • Túlzott alkoholfogyasztás
  A túlzott alkoholfogyasztás folyamatosan magas szinten tarthatja a vérnyomást és károsíthatja az artériákat, ami szívbetegségek kialakulásához vezethet.
 • Stressz
  Az erős érzelmek (harag, ijedtség) halálos szívritmuszavart válthatnak ki az arra érzékeny embereknél.
 • Előrehaladott életkor
  Az életkor előrehaladtával nő a szívbetegségek kockázata. A szívizom meggyengülhet és a vérkeringés is lassulhat, ami növelheti a hirtelen szívhalál kockázatát.
 • Magas vérnyomás
  A magas vérnyomás károsíthatja az artériákat, növelheti a szívbetegségek kockázatát és hozzájárulhat a hirtelen szívhalál kialakulásához.
 • Covid-19
  Az új típusú koronavírussal összefüggésbe hozható statisztikák arról tanúskodnak, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt az otthon elszenvedett hirtelen szívhalál előfordulási gyakorisága. Az egyik legsúlyosabb szövődmény a szívizomgyulladás és a szívburokgyulladás, melynek következtében kialakuló ritmuszavarok révén hirtelen szívhalál léphet fel.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Fontos, hogy a felsorolt rizikófaktorokat figyelemmel kísérjük és megfelelő intézkedéseket tegyünk a megelőzés érdekében. Lássuk, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre!

 • Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás elhagyása jelentősen hozzájárulhat a hirtelen szívhalál kockázatának csökkentéséhez.
 • Örökölt vagy kialakult szívbetegség, versenysport és előrehaladott életkor esetén indokolttá válik a rendszeres kardiológiai kontrol, hogy tünetmentesség esetén is idejében felismerhetők legyenek az elváltozások.
 • Amennyiben Ön fáradékony, olykor nehezen jut levegőhöz, szegycsonttáji fájdalmat érez, akkor mielőbb forduljon orvoshoz, és vizsgáltassa ki a panaszai hátterét, mert a tünetek koszorúér betegségre utalhatnak.
 • Amennyiben a közelmúltban Covid-19 fertőzésen esett át, csak az esetleges szövődmények kizárása után sportoljon!
 • Ha hirtelen fellépő szívproblémákat (pl. légszomj és szegycsonttáji fájdalom) észlel, a lehető leggyorsabban kérjen segítséget!
 • Vegyen részt munkahelyi elsősegélynyújtás tanfolyamon és tájékozódjon, hogy vészhelyzet esetén fellelhető-e a környezetében defibrillátor!

Ha időben megállapítják a szívrendellenességet, akkor gyógyszeres kezelésre, értágításra kerülhet sor, illetve mód van szívritmus-szabályozó beültetésére is. 

Sokat segíthet a beteg hozzátartozóink felvilágosítása az életmentő lehetőségről, illetve az újraélesztés, a külső defibrillátor használatának mind szélesebb körben való oktatása, magának az életmentő készüléknek minél több ponton (például bevásárlóközpontokban, benzinkutakon, sportlétesítményekben) való elérhetővé tétele. 

Ha van rá lehetősége, hogy munkahelyén defibrillátort helyezzen el, nagy mértékben hozzájárulhat munkatársai biztonságához.

Mit tehetünk vészhelyzet esetén?

Hirtelen szívhalál esetén azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, hívni kell a mentőket és lehetőség szerint használatba kell venni defibrillátort. Olvassa el cikkünket, és nézze meg az Országos Mentőszolgálat Alapítvány újraélesztésről szóló videóját!

A hirtelen szívhalál kapcsán a megelőzés, és – vészhelyzet esetén – az azonnali cselekvés kulcsfontosságú!

Ha kiváncsi, hogy Ön mely kockázati zónába tartozik, tekintse meg a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kockázatbecslő tábláját!

Helyezze az Önt érdeklő termékeket a kosárba, küldje el részünkre az összeállított listát és mi fel fogjuk venni Önnel a kapcsolatot.

Kosár