Hogyan reagáljunk vészhelyzet esetén? (interjú)

Az Újraélesztés világnapja alkalmából a Retró rádió készített interjút Lukács Péter egykori mentőtiszttel, a Medtraining Team Kft. ügyvezető igazgatójával. A negyed órás beszélgetés során arra keresték a választ, hogy átlagemberként mit tudunk tenni vészhelyzet esetén, amikor valaki váratlanul rosszul lesz és összeesik mellettünk az utcán.

A hanganyagot a Retró rádió bocsátotta a rendelkezésünkre.

Valószínűleg mindannyian ismerjük az érzést, amikor egy váratlan szituáció során leblokkolunk és eluralkodik rajtunk a bizonytalanság. Nem merünk cselekedni, mert aggódunk, hogy valamit rosszul csinálunk, pedig vészhelyzet esetén embertársunk élete múlhat azon, hogy megtesszük-e a kellő lépéseket. A gyors és magabiztos fellépés kulcsa az előzetes tájékozódás: ha rászánunk egy kis időt az önképzésre, akár életet is menthetünk.

Hogyan ismerjük fel, hogy a másik ember segítségre szorul? Ha hirtelen változást érzékelünk a viselkedésében, zavart lesz, elsápad, dülöngél, az mindenképp intő jel. Ilyen esetben ültessük vagy fektessük le és maradjunk mellette! Ha összeesik, hangosan szólongassuk, rázzuk meg, és figyeljük a reakcióit.

Bár logikusnak tűnik, de ne itassuk vagy etessük a beteget (kivéve cukorbetegség esetén), mert ez a későbbi orvosi ellátást hátráltathatja.

Rosszullét esetén azonnal hívjuk a mentőszolgálatot. Ők kritikus esetben vonalban maradnak és a mentő érkezéséig folyamatosan segítenek minket a beteg állapotának stabilizálásában.

Ha a betegnek nincs légzése, haladéktalanul meg kell kezdeni az újraélesztést. Amennyiben van segítségünk, kérjük meg hogy ellenőrizze, van-e elérhető közelségben (például bevásárlóközpontban, irodaházban, egészségügyi vagy sport intézményben) defibrillátor. Ha van, le kell akasztani a falról és a beteghez kell rohanni vele.

Ha van rá lehetősége, hogy munkahelyén defibrillátort helyezzen el, nagy mértékben hozzájárulhat munkatársai biztonságához.

Ne habozzunk használni az életmentő készüléket! A defibrillátor bekapcsolás után magyar nyelvű hangutasításokkal vezet végig minket az újraélesztés lépésein. Csakis akkor ad le áramütést, ha az valóban indokolt.

Hazánkban számos lehetőség van arra, hogy újraélesztés témájában képezzük magunkat és felkészüljünk arra, hogy mit kell tenni vészhelyzet esetén. A Medtraining Team Kft. is rendszeresen tart munkahelyi és defibrillátor képzéseket.

Helyezze az Önt érdeklő termékeket a kosárba, küldje el részünkre az összeállított listát és mi fel fogjuk venni Önnel a kapcsolatot.

Kosár