Hívjon minket: 06-70-423-4883

Gyakran ismételt kérdések (és válaszok)

Mit kell tenni, ha valaki a környezetünkben elájult?

Ha már a bajbajutott a földön van, vizsgálja meg az életjelenségeit és az észleltek szerint haladjon tovább.A gyakrabban előforduló, különösebb veszéllyel nem járó ájulásra a megfelelő fektetés a megoldás. Emelje fel a bajbajutott lábát  és tartsa meg néhány percig.

Mit tegyek egy csekély mértékben vérző sebzés esetén?

Kicsit vérző  sebzéseknél először tisztítsa meg a sebet. Mossa ki ivóvíz minőségű tiszta vízzel, majd alkalmazzon fertőtlenítést, és végezetül kösse be steril kötszerrel.

Ha valakinek volt szívműtétje műtétje és a szituáció megköveteli, hogy újraélesztést alkalmazzunk, van valamilyen speciális szempont, amit szükséges figyelembe vennünk?

Nem, nincs ilyen, a hagyományos módon kell végezni az újraélesztést.

Mit tegyünk, ha egyedül vagyunk és nem ismerjük az újraélesztést?

Ha egyedül van és nem tudja hogyan kell alkalmazni az újraélesztést, hívja fel a 104-et és kérjen segítséget a diszpécsertől. Mai ajánlások szerint ilyenkor haladéktalanul végezzen csak mellkaskompressziókat.

Milyen túlélési esélye van a betegnek ha alkalmazzuk az újraélesztést?

Az olyan embernek, akinek megállt a szíve és újraélesztést alkalmazunk, 20-30 % esélye van a túlélésre. Korai defibrillálással ez az arány növekedhet.

Hogyan lehet az orrvérzést csillapítani?

Ültesse le a beteget/sérültet és kérje meg, hogy hajoljon előre. A beteg saját magának szorítsa össze az orrszárnyait kb. 10-15 percig. Ezalatt kerülje az orrfújást, köhögést. Egyesek jónak tartják ilyenkor a beteg tarkójára helyezett hideg borogatást.

Mikor kell abbahagynunk az újraélesztést?

Amikor megérkezik a segítség vagy az áldozat keringésre utaló jeleket ad (mozgatni kezdi a végtagjait, nyel, levegőt vesz).

Mi az a stabil oldalfektetés?

Egy szabad légutat biztosító eljárás. Reakcióképtelen, eszméletlen személy kielégítő légzés és keringés birtokában sem képes a légutait megóvni az elzáródástól. Hasonlóan az esetleges váladékok (vér, gyomortartalom) tüdőbe kerülését sem tudja megakadályozni.

Abba kell hagyni az újraélesztést, ha a beteg mozog?

Igen, ha a beteg mozgatja a kezeit vagy a lábait nincs szükség újraélesztésre.

Kaphatok AIDS-t amíg végzem a CPR-t?

Nem. Nincs egyetlen dokumentált eset sem.

Mi a teendő, ha erősen vérző személyt találunk?

Mielőbb fektesse le, akár a földre is. Gyakorlat hiányában alkalmazzon nyomást közvetlenül a sebbe a vérzés forrására. Ez kellemetlen lehet a sérültnek, de adott esetben a túlélését szolgálja. Gondoljon a fertőzés lehetőségére, és védje magát a sérült vérétől! Több segélynyújtó  jelenlétében kiegészülhet a művelet a sérült végtag felemelésével, vagy kötszer birtokában nyomókötéssel.

Mi történik ha a beteg hány a újraélesztés közben?

A hányás magától értetődően kellemetlen. Ha ez történik (átlag 20 szívleállásos betegből 1-szer), fordítsa el oldalra a beteg fejét és amennyire lehetséges törölje ki a hányadékot az ujjaira tekert textíliával. Ezután haladéktalanul folytassa az újraélesztést. Amennyiben a fertőzés kockázata nagy, végezzen csak mellkaskompressziókat.

Könnyebben eltörhet-e egy vékonyabb beteg bordája, mint egy túlsúlyos személyé, amikor újraélesztést alkalmazunk?

Az áldozat súlya kevésbé befolyásolja a bordák eltörésének esélyét, inkább a beteg kora az, ami meghatározza a csontok törékenységét.

Mit tegyünk, ha valakinek megégett egy testrésze?

Amennyiben a környezet biztonságos és sérült állapota megengedi, alkalmazzon hűtést. A legegyszerűbben elérhető anyag a víz. Tiszta hideg vízzel hűtse az égett felületet.

Mi történik akkor ha újraélesztés alatt eltörik a beteg bordája?

A bordák eltörhetnek a mellkaskompressziók alatt a szegycsontra kifejtett nyomás miatt. Bizonyos tanulmányok szerint a leállt szívű áldozatok 30 %-ának törik el a bordája a újraélesztés közben. Nagyobb gyakorisággal fordul elő idős betegeknél, mert a porc kevésbé rugalmas és a csontok törékenyebbek.

Mi az a CPR?

Egy latin szóösszetétel, és az angolszász nyelvterületen gyakrabban használt rövidítés. A Cardio-Pulmonaris Resustitatio rövidítése, mely szív-tüdő újraélesztést jelent. A mindennapos szóhasználatban ha CPR-t végzünk, akkor újraélesztünk.

Mikor kezdjünk el egy újraélesztést?

Ha a betegnek nincs légzése, akkor haladéktalanul el kell kezdeni az újraélesztést.

Mi a helyes újraélesztési módszer?

A ma elfogadott ajánlások szerint 30 mellkaskompressziót 2 befúvás követ.

Mit tehetünk, ha valaki szív-, vagy tüdőbetegsége miatt hirtelen erősen fulladni kezd?

Ültesse le, és ha van a betegnek az adott bajra gyógyszere, akkor azt megfelelően alkalmazza. Hívjon haladéktalanul szaksegítséget.

Megölhetünk valakit, ha nem megfelelően alkalmazzuk az újraélesztést?

Nem. Ne feledje el, hogy a beteg leállt szívvel már klinikai halott. Egyedül az újraélesztés segíthet. Ha nem is csinálja tökéletesen, akkor is esélyt ad a betegnek. Vegyen részt tanfolyamon, tanulja meg jól, hogy a legjobbat nyújthassa a bajbajutott számára!